14 weken zwanger

Hoera, je bent alweer 14 weken zwanger! Nu begint het tweede trimester van je zwangerschap. In deze periode gebeurt er van alles met jou en je baby. Je baby weegt nu ongeveer 60 gram en is 8,5 centimeter lang, maar dat is nog lang niet alles.

Bewegen

Je baby krijgt steeds sterkere spieren en zal daarom veel gaan bewegen om zijn spieren te trainen. Hij heeft het vanaf nu druk met heen en weer zwemmen, trappelen met zijn benen en zwaaien met zijn armen. Ook kan hij nu zijn tenen en vingers gaan bewegen, en zal hij zijn gezichtsspieren gaan gebruiken, waardoor hij allerlei gezichtsuitdrukkingen zal kunnen maken.

Er zijn zelfs vrouwen die hun kindje bij veertien weken al voelen bewegen! Maar maak je geen zorgen als jij dat nog niet voelt. Over het algemeen is het nog te vroeg om je kindje nu al te voelen.

De eerste haartjes

Als je 14 weken zwanger bent, zullen ook de eerste haartjes gaan groeien bij je baby. Niet alleen het haar op zijn hoofd zal gaan groeien, maar er zullen ook wenkbrauwen gaan verschijnen. Vanaf de veertiende week groeien er ook kleine donshaartjes over zijn hele lichaam die je baby beschermen tegen het vruchtwater. Deze haartjes verdwijnen vanzelf weer rond de 37e week. Je baby kan vanaf nu ook plassen en de stembanden hebben zich nu ook ontwikkeld.

14 weken zwanger afmeting en gewicht

Zwangerschapsbuik bij 14 weken zwangerschap

Vanaf nu kun je ook de eerste tekenen gaan zien van een zwangerschapsbuik. Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een gebalde vuist, wat betekent dat je je zwangerschapsbuik al een beetje kunt gaan zien. Als je op je rug ligt zie je misschien al een kleine bult. Veel vrouwen zien ook een donkere streep op hun buik verschijnen. Deze streep kan geen kwaad en trekt normaal gesproken vanzelf weer weg na de bevalling.

Uitgelicht

Veel vrouwen krijgen tijdens een zwangerschap last van brandend maagzuur. Maar liefst 70 procent. Het lichaam krijgt tijdens een zwangerschap met grote hormonale en fysieke veranderingen te maken. Wij hebben een selectie gemaakt van maagzuurremmers die over het algemeen veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Je uiterlijk verandert

Niet alleen je buik zal gaan groeien, maar de rest van je uiterlijk zal nu ook gaan veranderen. Je gezicht, je borsten, je heupen, je schouders en je gezicht zullen er wat ronder uit gaan zien. Er bestaat helaas ook een kans dat je een vette huid krijgt en zelfs wat pukkels en vlekken. Zorg dus goed voor jezelf en je huid.

Maar ook je haar verandert en zal er vanaf nu voller uit gaan zien, omdat je veel minder haar zult gaan verliezen. Het kan dat je haar ook wat meer gaat glanzen, maar het kan ook dat je haar juist doffer wordt. Je zult nog niet veel toenemen in gewicht. Een vrouw komt gemiddeld ongeveer 2 kilo aan als ze 14 weken zwanger is.


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap: Verrassing! Je weet dat je zwanger bent, maar als je ontdekt dat je zwanger bent van twee kindjes is dit vaak een complete verrassing.
Lees verder …
Reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens zwangerschap. Wil je tijdens je zwangerschap nog even ontspanning opzoeken op reis? Wij helpen je in dit artikel alvast op weg, zodat je
Lees verder …
De verloskundige

Alles over: De verloskundige

Wat is de taak van een verloskundige? Als je zwanger bent, kom je automatisch in contact met een verloskundige. Wat kun je van een verloskundige
Lees verder …

Zwanger sporten? Doen!

Dat sporten gezond is, weet je natuurlijk wel en daarom doe je het ook regelmatig. Maar hoe zit het met sporten als je zwanger bent?
Lees verder …
Een pretecho maken

Een pretecho maken

Het is een tijd waarin je samen met je partner geniet van het kleine wondertje dat zich in jouw buik ontwikkeld. Al vanaf het moment
Lees verder …
Zwangerschap en fibromyalgie

Zwangerschap en fibromyalgie

Heb je fibromyalgie maar wil je ook graag kinderen met je partner? Dan kun je gewoon zwanger worden. Voor deze aandoening zijn (nog) geen medicijnen.
Lees verder …
Bekkeninstabiliteit

Alles over: Bekkeninstabiliteit

Als je zwanger bent kun je last krijgen van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit geeft klachten in de onderrug, schaambot en stuitje. Het is echt
Lees verder …
Alles over borstvoeding

Alles over: Borstvoeding

Ben jij op dit moment zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? In dit artikel vertel ik je alles over moedermelk, flesvoeding en kolven. De
Lees verder …
De 20 wekenecho

De 20 wekenecho

Wat is een 20 wekenecho? Als je 20 weken zwanger bent kun je ervoor kiezen om een 20 wekenecho uit te laten voren. De meeste
Lees verder …
Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding

Als je bloed verliest hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie begonnen is. Het kan namelijk ook een innestelingsbloeding zijn. Hieronder lees je
Lees verder …
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *