17 weken zwanger

17 weken zwanger

Rond de zeventiende week van de zwangerschap gebeurt er veel in de baarmoeder. Je kindje gaat flink groeien en dit merk je zeker als moeder. Ben jij benieuwd hoe deze periode van de zwangerschap er voor je kindje en voor jezelf uit ziet? Lees dan meer over de zeventiende week van de zwangerschap op deze pagina.

17 weken zwanger: de ontwikkeling van je kindje

Rond de zeventiende week van de zwangerschap moet je kindje ongeveer 18 centimeter groot zijn en 150 gram wegen. Het is een belangrijke periode voor je kindje, want op dit moment van de zwangerschap begint je kindje langzaam babyvet te ontwikkelen. Dit blijft de hele zwangerschap doorgaan vanaf nu, zodat je een lekker knuffelig kindje met babyvet kunt vasthouden na de bevalling.

Daarnaast groeit je kindje niet alleen in lengte en gewicht, maar ook in de algemene ontwikkeling. Na de zeventiende week verandert het skelet van kraakbeen naar hard bot, zodat je kindje steeds sterker wordt. Ook wordt de navelstreng van je kindje in deze periode zowel sterker als dikker en gaan de zweetklieren zich ontwikkelen.

17 weken zwanger afmeting en gewicht

17 weken zwanger: jouw ontwikkeling als moeder

Je kindje begint babyvet te ontwikkelen en dit zal je zeker merken. Rond de zeventiende week van de zwangerschap kom je razendsnel aan! Veel vrouwen vinden dit vervelend, maar het is juist erg belangrijk om aan te komen tijdens de zwangerschap. Dit betekent alleen maar dat jouw kleintje het hartstikke goed doet in je buik.

Wat de zeventiende week van de zwangerschap zo leuk maakt, is dat jouw kleintje zich in deze week langzaam zal gaan bewegen. De kans is groot dat je in deze week voor het eerst een klein schopje voelt. Misschien herken je deze gekke aanraking vanbinnen nog niet meteen als een echt schopje van je kind, maar dit was toch echt je kindje!

Uitgelicht

Je lichaam rekt vaak flink op tijdens je zwangerschap. Hierdoor kunnen zwangerschapsstriemen (striae) ontstaan. Om dit tegen te gaan kun je kun je o.a. het volgende doen:

  • Draag een stevige (zwangerschaps)beha
  • Smeer je buik, borsten, billen en benen iedere dag in met een olie of speciale crème. Zie ook: ‘Huidverzorging
  • Neem vitamine E, dit is onder andere goed voor de bloedtoevoer

Verbeterde doorbloeding

Nu je 17 weken zwanger bent is de doorbloeding van het hele lichaam sterk verbeterd en dat geldt dus ook voor je geslachtsorganen. Hierdoor kun je eerder opgewonden raken en meer zin in seks hebben dan anders. Je hoeft niet bang te zijn dat je door te vrijen je baby zeer doet.

Krijg je na een hoogtepunt een pijnlijk gevoel in je rug of buik, schrik dan niet. Dit wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder samentrekt en er aan de omringende spieren en banden wordt getrokken. Dit kan geen kwaad en de pijn zal snel weer wegtrekken.

Blaasontsteking

Een minder leuke ontwikkeling van de zeventiende week van je zwangerschap, is dat je baarmoeder steeds groter wordt. Rond deze periode ga je dit echt voelen op je blaas. Je moet niet alleen vaker naar het toilet, maar hebt helaas ook meer kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking.

Probeer te voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt door regelmatig naar het toilet te gaan en je blaas altijd goed leeg te plassen. Doe je dit consequent, dan heb je minder kans dat je een vervelende ontsteking in de blaas krijgt.


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap: Verrassing! Je weet dat je zwanger bent, maar als je ontdekt dat je zwanger bent van twee kindjes is dit vaak een complete verrassing.
Lees verder …
Zwangerschap en fibromyalgie

Zwangerschap en fibromyalgie

Heb je fibromyalgie maar wil je ook graag kinderen met je partner? Dan kun je gewoon zwanger worden. Voor deze aandoening zijn (nog) geen medicijnen.
Lees verder …
Bekkeninstabiliteit

Alles over: Bekkeninstabiliteit

Als je zwanger bent kun je last krijgen van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit geeft klachten in de onderrug, schaambot en stuitje. Het is echt
Lees verder …
De 20 wekenecho

De 20 wekenecho

Wat is een 20 wekenecho? Als je 20 weken zwanger bent kun je ervoor kiezen om een 20 wekenecho uit te laten voren. De meeste
Lees verder …
Reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens zwangerschap. Wil je tijdens je zwangerschap nog even ontspanning opzoeken op reis? Wij helpen je in dit artikel alvast op weg, zodat je
Lees verder …

Zwanger sporten? Doen!

Dat sporten gezond is, weet je natuurlijk wel en daarom doe je het ook regelmatig. Maar hoe zit het met sporten als je zwanger bent?
Lees verder …
Alles over borstvoeding

Alles over: Borstvoeding

Ben jij op dit moment zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? In dit artikel vertel ik je alles over moedermelk, flesvoeding en kolven. De
Lees verder …
De verloskundige

Alles over: De verloskundige

Wat is de taak van een verloskundige? Als je zwanger bent, kom je automatisch in contact met een verloskundige. Wat kun je van een verloskundige
Lees verder …
Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding

Als je bloed verliest hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie begonnen is. Het kan namelijk ook een innestelingsbloeding zijn. Hieronder lees je
Lees verder …
Een pretecho maken

Een pretecho maken

Het is een tijd waarin je samen met je partner geniet van het kleine wondertje dat zich in jouw buik ontwikkeld. Al vanaf het moment
Lees verder …
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *