18 weken zwanger

Je bent nu 18 weken zwanger en dit betekent dat het zenuwstelsel van je kindje zich verder aan het ontwikkelen is. Het gevolg van deze ontwikkeling, is dat de zintuigen van je kindje steeds beter gaan werken. Leuk om te weten, maar deze periode van de zwangerschap is helaas niet alleen maar leuk.

In de achttiende week van je zwangerschap kun je veel last hebben van vervelende pijn in je rug. Meer over de ontwikkelingen in de achttiende week van de zwangerschap, lees je op deze pagina.

18 weken zwanger: de baby

In de achttiende week van je zwangerschap is je kindje ongeveer zo groot als een paprika. Je baby gaat niet alleen meer rollen, draaien en schoppen, maar leert in deze periode van de zwangerschap ook hoe hij of zij moet gapen. Heb je een beetje geluk, dan ben je hier getuige van tijdens een echo. Grappig om te zien!

De achttiende week van de zwangerschap staat voor je kindje vooral in het teken van het ontwikkelen van het zenuwstelsel met het zwangerschapshormoon. In deze periode van de zwangerschap worden de zenuwen bedekt met een stof die myeline heet en die ervoor zorgt dat boodschappen sneller doorgegeven worden via de zenuwen.

Ook worden de zenuwen in deze periode van de zwangerschap met het zwangerschapshormoon verder gespecialiseerd in de verschillende zintuigen. Denk hierbij aan het zicht, het gehoor, de reuk, de smaak en de tast.

18 weken zwanger afmeting en gewicht

Uitgelicht

Vanaf de achttiende week van de zwangerschap zal je merken dat je niet meer zo veel kleding past. Heb je jouw kleding nog niet vervangen door positiekleding, dan is dit het goede moment om hiermee te beginnen. Je buik wordt er namelijk niet dunner op!

18 weken zwanger: jij

Jij begint er steeds meer uit te zien als een zwangere vrouw. Nu lijkt het niet meer of je gewoon wat kilo’s aan bent gekomen, maar zie je echt een buikje ontstaan. Leuk om te zien en leuk om te laten zien, maar het groeien van de buik kan wel voor vervelende klachten zorgen.

Denk hierbij voornamelijk aan flinke rugpijn, die je vooral voelt als je een dag veel hebt gelopen en actief bent geweest en striae (zwangerschapsstriemen). Vervelend, maar niet zo veel aan te doen. Probeer voldoende rust te nemen en goede houdingen te zoeken als je zit, staat en loopt, zodat de rugpijn hopelijk wat minder wordt. Bij de verzorging van je buik kun je gebruik maken van lekkere huidolie, balsem of ‘belly butter’.


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Bekkeninstabiliteit

Alles over: Bekkeninstabiliteit

Als je zwanger bent kun je last krijgen van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit geeft klachten in de onderrug, schaambot en stuitje. Het is echt
Lees verder …
Een pretecho maken

Een pretecho maken

Het is een tijd waarin je samen met je partner geniet van het kleine wondertje dat zich in jouw buik ontwikkeld. Al vanaf het moment
Lees verder …

Zwanger sporten? Doen!

Dat sporten gezond is, weet je natuurlijk wel en daarom doe je het ook regelmatig. Maar hoe zit het met sporten als je zwanger bent?
Lees verder …
De 20 wekenecho

De 20 wekenecho

Wat is een 20 wekenecho? Als je 20 weken zwanger bent kun je ervoor kiezen om een 20 wekenecho uit te laten voren. De meeste
Lees verder …
Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap: Verrassing! Je weet dat je zwanger bent, maar als je ontdekt dat je zwanger bent van twee kindjes is dit vaak een complete verrassing.
Lees verder …
Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding

Als je bloed verliest hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie begonnen is. Het kan namelijk ook een innestelingsbloeding zijn. Hieronder lees je
Lees verder …
Alles over borstvoeding

Alles over: Borstvoeding

Ben jij op dit moment zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? In dit artikel vertel ik je alles over moedermelk, flesvoeding en kolven. De
Lees verder …
De verloskundige

Alles over: De verloskundige

Wat is de taak van een verloskundige? Als je zwanger bent, kom je automatisch in contact met een verloskundige. Wat kun je van een verloskundige
Lees verder …
Zwangerschap en fibromyalgie

Zwangerschap en fibromyalgie

Heb je fibromyalgie maar wil je ook graag kinderen met je partner? Dan kun je gewoon zwanger worden. Voor deze aandoening zijn (nog) geen medicijnen.
Lees verder …
Reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens zwangerschap. Wil je tijdens je zwangerschap nog even ontspanning opzoeken op reis? Wij helpen je in dit artikel alvast op weg, zodat je
Lees verder …
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *