24 weken zwanger

24 weken zwanger

Je bent nu 24 weken zwanger, dat is een belangrijke mijlpaal in de zwangerschap, je kindje heeft namelijk nu een kans om te overleven als het nu geboren zou worden.

Als de baby nu geboren wordt, zullen de artsen er alles aan doen om je baby in leven te houden. Het beste is natuurlijk als je baby nog heel wat weken lekker warm in je baarmoeder blijft zitten.

24 weken zwanger: Baby

Levensvatbaar

Sinds 2010 is de regelgeving verandert over kinderen die bij 24 weken geboren worden. Eerder werd er geen intensieve behandeling geboden aan deze kinderen, omdat ervan uit gegaan werd dat de blijvende schade vaak zeer groot zou zijn. Eind 2010 is de richtlijn verandert, artsen zullen baby’s bij een geboorte na 24 weken zwangerschap nu wel een intensieve behandeling bieden om de overlevingskansen te vergroten.

Uit diverse studies is namelijk gebleken dat baby’s van 24 weken niet meer kans hebben op een handicap als ze het overleven dan baby’s van 25 weken. De kans dat een baby het overleeft na 24 weken zwangerschap is echter wel klein, zo’n 60% van de baby’s sterft direct na de geboorte.

Beschermingslaagjes

Je baby is bedekt met fijne haartjes, lanugo genoemd. De huid is nog erg kwetsbaar en wordt daarom ook beschermd door een waslaagje, vernix genoemd. Het kan voorkomen dat dit laagje nog aanwezig is na de geboorte van je kind. Nij baby’s die ruim na de 40e week ter wereld komen, zijn vaak al helemaal ‘schoon’ van dit beschermlaagje.

Niet alleen heeft de baby een laagje aan de buitenkant, maar er ontstaat nu ook een (vet)laagje onderhuids. Tot nu toe had de baby erg weinig vet en was erg mager, maar daar komt nu verandering in. De vetlaag is namelijk belangrijk voor de baby om zichzelf warm te houden na de geboorte. Daarom worden te vroeg geboren baby’s in de couveuse gelegd, omdat het vetlaagje nog niet volledig ontwikkeld is en ze zelf nog niet goed de temperatuur kunnen regelen.

24 weken zwanger afmeting en gewicht

24 weken zwanger: Jij

Brandend maagzuur

Het kan zijn dat je na 24 weken zwanger zijn last krijgt van brandend maagzuur, dat is een drukkende, branderige gevoel boven je maag. Dit ontstaat doordat je buik groter wordt en de druk op je maag toeneemt. Hierdoor sluit het spiertje van je slokdarm naar de maag niet meer goed en kan het zure maagsap vanuit je maag in de slokdarm komen. Je kunt brandend maagzuur voorkomen door vette maaltijden te laten staan, net als koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap. Eet ook niet te veel om de druk te voorkomen.

Uitgelicht

Beter slapen tijdens je zwangerschap
Gedurende je zwangerschap kan de vermoeidheid lang aanhouden waardoor slapen een lastig obstakel blijft tijdens deze periode. Je bent moe, gaat op tijd naar bed, maar toch wil écht goed slapen niet lukken. Je buik wordt immers steeds groter. Lekker liggen lukt niet echt goed meer. Wil je toch beter slapen? Kijk dan eens in dit artikel voor tips e.d.: Beter slapen tijdens je zwangerschap.

Slaap- en waakritme

De baby heeft nu een slaap- en waakritme, dat houdt in dat hij op vaste tijden slaapt en wakker is. Vaak is het ritme het tegenovergestelde van jouw eigen ritme. Ben je zelf dus actief, dan valt de baby vaak in slaap en lig je net lekker rustig in je bed, begint je baby te trappelen.

Het grootste gedeelte van de dag slaapt je baby, zo’n 16 tot 20 uur. De slaap is nodig om goed te kunnen groeien. De organen zijn nu goed ontwikkeld, alleen de longen zijn nog niet helemaal klaar.


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Alles over borstvoeding

Alles over: Borstvoeding

Ben jij op dit moment zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? In dit artikel vertel ik je alles over moedermelk, flesvoeding en kolven. De
Lees verder …
Bekkeninstabiliteit

Alles over: Bekkeninstabiliteit

Als je zwanger bent kun je last krijgen van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit geeft klachten in de onderrug, schaambot en stuitje. Het is echt
Lees verder …
Zwangerschap en fibromyalgie

Zwangerschap en fibromyalgie

Heb je fibromyalgie maar wil je ook graag kinderen met je partner? Dan kun je gewoon zwanger worden. Voor deze aandoening zijn (nog) geen medicijnen.
Lees verder …
Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap: Verrassing! Je weet dat je zwanger bent, maar als je ontdekt dat je zwanger bent van twee kindjes is dit vaak een complete verrassing.
Lees verder …

Zwanger sporten? Doen!

Dat sporten gezond is, weet je natuurlijk wel en daarom doe je het ook regelmatig. Maar hoe zit het met sporten als je zwanger bent?
Lees verder …
Een pretecho maken

Een pretecho maken

Het is een tijd waarin je samen met je partner geniet van het kleine wondertje dat zich in jouw buik ontwikkeld. Al vanaf het moment
Lees verder …
Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding

Als je bloed verliest hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie begonnen is. Het kan namelijk ook een innestelingsbloeding zijn. Hieronder lees je
Lees verder …
Reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens je zwangerschap

Reizen tijdens zwangerschap. Wil je tijdens je zwangerschap nog even ontspanning opzoeken op reis? Wij helpen je in dit artikel alvast op weg, zodat je
Lees verder …
De verloskundige

Alles over: De verloskundige

Wat is de taak van een verloskundige? Als je zwanger bent, kom je automatisch in contact met een verloskundige. Wat kun je van een verloskundige
Lees verder …
De 20 wekenecho

De 20 wekenecho

Wat is een 20 wekenecho? Als je 20 weken zwanger bent kun je ervoor kiezen om een 20 wekenecho uit te laten voren. De meeste
Lees verder …
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *