Acne en zwangerschap

Aangezien er tijdens de zwangerschap hormonale veranderingen in je lichaam kunnen plaatsvinden, is het niet vreemd dat acne en de zwangerschap hand in hand gaan.

Er wordt zelfs beweerd dat ongeveer de helft van de zwangere vrouwen last krijgt van acne tijdens de zwangerschap. De hormonale acne in de zwangerschap kan ernstig zijn en vrouwen onzeker maken. Daarom is een behandeling gewenst. Echter, veel acnebehandelingen mogen niet worden gebruikt in deze periode. Je moet hier daarom goed op letten.

In dit artikel vertel ik je meer over het verband van acne en de zwangerschap en wat je er tegen kunt doen.

Waarom ontstaat acne tijdens de zwangerschap?

Wanneer je zwanger raakt zullen de hormoonspiegels in je lichaam veranderen. De hormonen kunnen uit balans raken en hierdoor zal er als reactie van je lichaam meer talg worden geproduceerd.

Het overtollige talg kan samen met dode huidresten gaan ophopen in één of meerdere poriën. Hierdoor ontstaan er verstopte poriën. Dit zijn de mee-eters, de witte en zwarte puntjes, die je ziet verschijnen. Dit is al een vorm van acne. Echter, bij zwangerschapsacne raken de mee-eters veelal ontstoken en kunnen er ook onderhuidse puisten ontstaan.

Niet iedereen krijgt last van acne tijdens de zwangerschap. De kans is groter wanneer je vroeger kampte met acne en rondom je menstruatiecyclus ook last hebt van acne. Meestal ontstaat zwangerschapsacne direct aan het begin van de zwangerschap.

Hoe kun je zwangerschapsacne het effectiefst behandelen?

Het uitkiezen van een behandeling tegen zwangerschapsacne kan nogal lastig zijn. Je moet namelijk rekening houden met verschillende factoren. Er zijn dan ook meerdere recept- en vrij verkrijgbare acnebehandelingen, zoals isotretinoïne, adapaleen en hormoon therapieën die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Eigenlijk kunnen vrijwel geen medicijnen worden gebruikt tijdens deze periode.

Het beste wat je kunt doen is dus je huidverzorgingsregime op orde brengen en je hier aan houden. Zorg bijvoorbeeld dat je je huid gehydrateerd houdt, zodat de olieproductie op peil blijft. Ook kun je een hele milde gezichtsreiniger gebruiken om het porie verstoppend vuil van de huid af te wassen. Zorg dan dat deze olievrij en alcoholvrij is en geen schurende korreltjes bevat. Vervolgens kun je ’s avonds of ’s ochtends nog eens je gezicht wassen enkel met lauw water. Gebruik bij het afdrogen een schone handdoek en maak deppende bewegingen.

Het is zeker geen goed idee om te gaan knijpen in de puistjes. Hoe vervelend je de acne ook vindt, dit kan alleen maar voor verergering zorgen. Straks heb je opeens putjes, gaatjes of andere littekens in je huid na het uitknijpen. Ook is er een groot risico dat de puistjes zich verspreiden of dieper in de huid worden gedrukt, waardoor er meer puistjes ontstaan of ze later weer terugkomen.

Mocht je make-up willen dragen is het slim om te letten op de ingrediënten in het product. Je kunt bijvoorbeeld kijken of er een label ‘niet-comedogeen’ op het product staat. Dit geeft namelijk aan dat de poriën hoogstwaarschijnlijk niet verstopt zullen raken als dit product wordt gebruikt door iemand met een acne-gevoelige huid.

Voor de beste producten en behandelingen kun je een arts of dermatoloog raadplegen.

Wanneer verdwijnt zwangerschapsacne?

Gezien zwangerschapacne ontstaat door hormonen die uit balans zijn, kan de acne verdwijnen wanneer de hormonen weer in balans zijn. Na de zwangerschap zal de acne dan ook weer verdwijnen. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat de puistjes blijven aanhouden.

Het is dus echt een kwestie van geduld voordat de puistjes verdwijnen. Ga vooral niet teveel in de spiegel kijken en jezelf zorgen maken om de puistjes. De stress zal alleen maar leiden tot de aanmaak van meer hormonen, waardoor de acne ook alleen maar erger wordt.

Geniet dus gewoon van je zwangerschap en probeer een beetje extra te letten op je huidverzorgingsregime met vrij verkrijgbare middeltjes die zijn toegestaan tijdens de zwangerschap om de symptomen te verminderen!


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *