Zwangerschapsstriemen, hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen?

Zwangerschapsstriemen, ook wel striae genoemd, zijn lijnvormige littekens die ontstaan wanneer het bindweefsel, dat vlak onder de huid ligt, uit elkaar getrokken wordt door een snelle groei van je buik. Wanneer je zwanger bent is er altijd sprake van een snelle groei van je buik en hierdoor kunnen er dus striemen ontstaan.

Net als bij andere zwangerschapskwaaltjes ontstaan ook niet bij alle zwangere zwangerschapsstriemen. Dit is per persoon verschillend. Ook de mate waarin zwangerschapsstriemen optreden is verschillend per persoon, sommige hebben er meer last van dan andere.

Striae

Zwangerschapsstriemen worden ook wel striae genoemd. Striae of striemen ontstaan niet alleen bij zwangere vrouwen en niet alleen op de buik. Striae kan ook ontstaan op je borsten, dijen, billen en bovenbenen. Ook deze lichaamsdelen kunnen een snelle groei doormaken. Dit kan meerdere redenen hebben. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een snelle toename van het lichaamsgewicht door voedsel.

Zwangerschapsstriemen voorkomen of verminderen

Olie of crème

Zwangerschapsstriemen zijn in principe niet te voorkomen, als je er aanleg voor hebt gaan ze komen. Maar je kunt je huid wel helpen om de ‘schade’ te beperken. Dit kun je doen door een goede huidverzorging op de aangetaste plekken door bijvoorbeeld dagelijks je buik in te smeren met speciaal daarvoor ontwikkelde producten zoals een olie of crème. Op de pagina ‘Zwangerschapsstriemen (Striae)‘ vind je een uitgebreid overzicht van producten die je kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van je zwangerschapsstriemen.

Wisseldouche, massage

Verder kun je door middel van het nemen van wisseldouches (warm/koud) je onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler maken. Ook kun je de huid met behulp van massage wat oprekken. Je pakt hierbij een kleine huidplooi vast en trekt deze ietwat omhoog.

Hulpmiddelen

Wat ook kan helpen om zwangerschapsstriemen te voorkomen of te verminderen is het dragen van een stevige BH, een kwalitatief goede buikband, steunkousen of elastische panty’s. Dit geeft tegendruk op de huid en vergroot de stabiliteit.

Heb jij nog speciale tips voor het voorkomen of verminderen van zwangerschapsstriemen die andere zwangere kunnen helpen? Laat deze dan achter in de ‘comment’ sectie hieronder, of op onze facebook pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *