Acne en anticonceptie

Acne is een super vervelende huidaandoening. Hoewel de symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig kan het bij veel mensen een gevoel van schaamte opleveren.

Vaak ontstaat acne wanneer de samenstelling van hormonen in het lichaam uit balans raakt. De androgenen hormonen zijn hier veelal verantwoordelijk voor.

Androgenen zijn hormonen die beginnen op te zetten in de puberteit. Dit is dan ook voor veel mensen het begin van hun acne journey. Het vervelende is dat androgenen hormonen een connectie hebben met acne door de huid meer talg te laten produceren. Met als gevolg verstopte poriën en acne.

Mogelijk heb jij als vrouw baat bij anticonceptie tegen de acne. In anticonceptiepillen zijn namelijk hormonen aanwezig, waardoor de hormonen in je lichaam weer in balans kunnen komen. Hierdoor kan de acne en onderhuidse puisten minder erg worden.

Het is wel belangrijk dat de juiste anticonceptie wordt uitgekozen. Anticonceptiva hebben namelijk verschillende mixen van hormonen. In dit artikel kun je hier meer over te weten komen.

Waarom anticonceptie bij acne?

Anticonceptiepillen bevatten hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Wanneer een pil beide hormonen bevat, wordt het een combinatiepil genoemd. Er zijn ook anticonceptiepillen die bijvoorbeeld alleen progestageen bevatten. Dit is een synthetische vorm van progesteron.

Het gebruiken van anticonceptie kan voordelig zijn voor vrouwen. Zij krijgen bijvoorbeeld een regelmatige menstruatie en een betere huid met minder acne waardoor zij ook minder stress krijgen. Minder stressen is een goede stap voor acne, omdat de hormonen in balans blijven.

Anticonceptie wordt vaak tegen acne ingezet, wanneer vrouwen toch al anticonceptie willen gebruiken. Wanneer dan een anticonceptiepil tegen acne wordt ingezet, kan de circulatie van androgeen verminderen, waardoor de talgproductie stagneert en de huid opknapt.

Wat is goede anticonceptie tegen acne?

Om een goed effect op je acne te krijgen, moet je een pil uitkiezen die zowel oestrogeen als progestageen bevat. Wanneer er slechts één van deze soorten hormonen inzitten, zal het effect niet werken.

Er zijn veel merken beschikbaar, met elk hun eigen samenstelling hormonen. Zorg in ieder geval dat ze een lage hoeveelheid androgenen bevatten. Dit zal namelijk alleen maar een vettere huid en hogere talgproductie opleveren. Een pil die vaak wordt ingezet is Yaz. Deze kan zowel ontstoken, als niet ontstoken acne behandelen, dus zowel mee-eters, whiteheads, cystes, echte puisten en acne.

De keerzijde

Misschien denk je nu dat er alleen maar voordelen zitten aan het gebruik van anticonceptie tegen acne. Dit is helaas niet het geval. Immers, anders veel meer vrouwen met acne deze stap zetten.

Ten eerste moet je natuurlijk de anticonceptiepil willen nemen. Ook moet je rekening houden met de bijwerkingen die dor het gebruik van anticonceptie kunnen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld misselijk worden, buikkrampen krijgen, gevoelige borsten krijgen, duizelig worden, hoofdpijn krijgen en gewicht verliezen. Ook kunnen er nog ernstige bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn voor veel vrouwen de beweegredenen om geen anticonceptie tegen hun acne te gebruiken.

Daarnaast is de anticonceptiepil vaak maar een tijdelijke behandeling tegen acne. Wanneer je stopt met de pil kunnen de hormonen opnieuw uit balans raken. Dit zal resulteren in een verhoogde talgproductie en dus weer een grotere kans op acne.

Je moet goed nadenken voordat je besluit anticonceptie te willen inzetten tegen acne. Zorg daarom dat je eerst genoeg medisch advies inwint bij een arts en vraagt naar de kans op bijwerkingen op basis van jouw huidige fysieke gesteldheid.

Acne behandelen zonder anticonceptie

Een overweging die je kunt maken is de hormonen te behandelen zonder medicatie. Veelal ontstaand de hormonale schommelingen door bepaalde voedingsmiddelen. Er zijn dan ook veel acne diëten die ontstekingen kunnen afremmen en de hormonen in balans kunnen brengen.


Misschien ook interessant:

Geef een reactie