6 weken zwanger

Wanneer je 6 weken zwanger bent, heb je bijna gegarandeerd last van zwangerschapskwaaltjes. Je kunt het voelen. Het mooie nieuws is dat het gezichtje van je baby vorm krijgt. Wat typeert 6 weken zwanger nog meer?

Het echte zwangerschapsgevoel

Je kunt nog niet zien dat je zwanger bent, maar voelen doe je het wel, vooral aan je blaas. Je moet heel vaak naar de toilet. Dit heeft te maken met het feit dat je baarmoeder groeit en deze steeds meer op je blaas drukt. Daarnaast worden je nieren steeds efficiënter en maken ze je lichaam schoon voor je baby. Ook hierdoor moet je steeds vaker plassen. Ook de kans op blaasontsteking wordt hierdoor steeds groter.

Naast het vele plassen krijg je het echte zwangerschapsgevoel ook door de (ochtend)misselijkheid. Je reukvermogen is uitstekend, waardoor je alles ruikt en waardoor je nog sneller misselijk wordt. Wat helpt tegen de misselijkheid is dat je veel maaltijden verspreid over de dag eet. Wanneer je veel moet overgeven is het van belang dat je zorgt dat je wel genoeg vocht binnen houdt en vergeet niet je gebit goed te verzorgen.

Het vele plassen en de (ochtend)misselijkheid horen echt bij 6 weken zwanger zijn en dus ook bij het echte zwangerschapsgevoel. Er zijn nog veel meer zwangerschapskwaaltjes die je kunt hebben, maar er is ook goed nieuws: er zijn ook moeders in spé die nergens last van hebben.

6 weken zwanger afmeting en gewicht

Week 6: je baby

Je baby’tje is alweer iets gegroeid, maar is niet groter dan een sesamzaadje. Het lijkt nog niet echt op een baby’tje, maar het begint er op te lijken. Langzaam begint het gezichtje zich te vormen en worden de ledematen gevormd. Ook de basis van de organen wordt in deze week gelegd. Bijzonder is ook dat in de zesde week van je zwangerschap het hartje van je baby’tje gaat kloppen.

Uitgelicht

Bij een positieve zwangerschapstest is het verstandig om een afspraak te gaan maken bij een verloskundige. Zij kan veel van je vragen beantwoorden en aangeven hoe het nu verder gaat. Ook is het slim om je huisarts op de hoogte te brengen. Deze kan hier dan rekening mee houden bij eventueel medicijngebruik.

To do bij 6 weken zwanger

  1. Stel je huisarts op de hoogte van je zwangerschap in verband met eventueel medicijngebruik. Maak daarnaast een afspraak met de verloskundige. In deze afspraak krijg je informatie over hoe het nu verder gaat met je zwangerschap.
  2. Iets wat minder leuk is, maar wel belangrijk: denk alvast na over de prenatale screening. De verloskundige zal hierover vertellen, maar bij deze screening wordt onderzocht wat de kans is dat je baby’tje het syndroom van Down of een open ruggetje heeft. Het is belangrijk dat je met je partner nadenkt over wat jullie standpunt is wanneer de uitslag van een dergelijke screening negatief is.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *