Je bent nu 39 weken zwanger. Dat betekent dat je zwangerschap bijna afgelopen is en het kindje geboren gaat worden. De bevalling kan elk moment beginnen, maar het is afwachten, want het kan goed dat het nog even duurt.

Je dikke buik begint ongemakkelijk te worden en waarschijnlijk slaap je ook niet meer zo goed, maar houd het nog even vol. Het zijn de laatste loodjes.

39 weken zwanger: de baby

De baby begint binnenin steeds minder ruimte te krijgen. Hij of zij is eigenlijk klaar om geboren te worden. Hij heeft al een goede lengte van rond de 50 centimeter en een gezond gewicht (tussen de 2500 en 4500 gram). Zijn longetjes zijn inmiddels ook helemaal gevormd en klaar om lucht te gaan ademen.

De baby blijft zich echter ontwikkelen. Hij wordt steviger en sterker en hij krijgt een klein vetlaagje. Ook zijn hersenen groeien en ontwikkelen zich nog flink. Via de navelstreng krijgt de baby nog flink voedingsstoffen en drinken binnen. Als het goed is, ligt het hoofdje van de baby naar beneden en ook is hij al ingedaald.

39 weken zwanger afmeting en gewicht

39 weken zwanger: jij

Als het goed is, ben jij er ook helemaal klaar voor. Je hebt inmiddels een flinke dikke buik gekregen. Een eventuele thuisbevalling is voorbereid en er staat ook een tas klaar voor als je naar het ziekenhuis gaat. De babykamer heb je ook al helemaal op orde gebracht en de babykleertjes liggen gewassen klaar in de kast.

Als je 39 weken zwanger bent, kun je flink last krijgen van harde buiken en voorweeën, waarmee je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. De voorweeën duren soms wel een halve minuut, maar je kan ze goed volhouden. De voorweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond steeds weker wordt. Als je er last van hebt dan kan een kopje (kruiden)thee of een warme kruik wat verlichting geven. Als de weeën regelmatiger worden en ook steeds meer pijn gaan doen, dan heb je echte weeën en is je bevalling begonnen.

Waarschijnlijk slaap je ´s nachts wat onrustig door de dikke buik en eventuele voorweeën, maar je hebt je rust wel nodig. Probeer in deze laatste week overdag wat extra rust te nemen en probeer je lekker te ontspannen. Laat je partner je helpen als er nog dingen geregeld moeten worden.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *