Drinkt je baby niet of niet voldoende? Of ben je niet altijd in de gelegenheid om zelf je kleintje te voeden? Door te kolven kan jouw baby toch moedermelk drinken uit een fles. Wij leggen je uit hoe kolven precies gaat, wanneer je het doet en hoe vaak.
Wat is kolven?
Door te kolven laat je jouw baby niet rechtstreeks aan de borst drinken (borstvoeding), maar haal je met een kolf de moedermelk uit je borsten. Er zijn verschillende soorten kolven waarmee je dit kunt doen. Deze hebben wat weg van een pompje en imiteren de zuigende beweging van je baby. Door de toeschietreflex op te wekken met de kolf kan de melk uit je borst stromen. Aan de kolf zit een flesje vast, waarin de moedermelk wordt opgevangen. Je kunt de melk gemakkelijk bewaren in de koelkast of de vriezer. Heeft je kleintje honger? Dan warm je de melk op een later moment op en geef je jouw baby een flesje. Als jij weg bent kan een ander dit ook voor je doen.
Waarom ga je kolven?
Er zijn verschillende redenen om te kolven. Het helpt bijvoorbeeld bij het op gang brengen van de borstvoeding in het geval dat je baby niet aan de borst wil. Ook als je tijdelijk niet bij je baby bent en deze niet aan de borst kan, kun je ervoor kiezen om te kolven. Ga je weer werken? Door te kolven hou je de melkproductie op gang en kan een ander je kleintje voeden. Ook als je een avondje uit gaat is het handig om te kolven zodat je partner of de oppas een flesje kan geven met jouw moedermelk.
Wanneer en hoe vaak?
Wanneer en hoe vaak je moet kolven hangt af van jouw persoonlijke redenen om hiervoor te kiezen. Als het je doel is om de melkproductie op gang te brengen, moet je minstens acht keer per etmaal kolven. De verpleegkundige of kraamverzorgende begeleidt je hierbij. Kolf je omdat je een avondje uit wilt of weer aan het werk gaat? Dan kolf je op de tijdstippen dat je kindje normaliter eet.
Moedermelk vs flesvoeding
Borstvoeding is de beste voeding voor jouw baby en daarnaast is het goed voor je eigen gezondheid om borstvoeding te geven. Wanneer je om redenen geen borstvoeding kunt produceren, bevat flesvoeding ook alle voedingsstoffen die je kleintje nodig heeft. Het grootste verschil is dat borstvoeding je baby beschermt tegen ziekten doordat het afweerstoffen en andere werkzame stoffen bevat die jouw lichaam aanmaken op de momenten dat je kindje het nodig heeft.
Hoe werkt afkolven?
De kolf bevat een borstschild die je over de tepel heen plaatst. Een mechanische kolf stimuleert de zuigende beweging van je baby. Ook zijn er handkolven verkrijgbaar die je met de hand moet bedienen. Het is belangrijk dat het borstschild goed past. De toeschietreflex is nodig voor het kolven. Het toeschieten komt het makkelijkst als je jezelf op je gemak voelt. Zoek een rustig en comfortabel plekje op waar je ontspannen kunt voeden.
Bewaren van moedermelk na het kolven: tips!
De kolf vangt de moedermelk direct op, zodat je deze eenvoudig direct in de koelkast of de vriezer kunt plaatsen. Het materiaal moet altijd vrij zijn van het chemische bestanddeel bisfenol A (BPA). Maak de flesjes na gebruik altijd goed schoon door deze af te wassen met een warm sopje of gewoon in de vaatwasser. Als je de melk gaat invriezen is het verstandig om het flesje niet tot de nok toe te vullen, want de melk kan uitzetten. Verse moedermelk kun je op kamertemperatuur bewaren tot 8 uur en in de koelkast tot 8 dagen. Tip: plak een etiket met de datum en het tijdstip van afkolven op het flesje.